moje vlastné športové stránky...

Najzaujímavejšie okamihy sezóny 2008/09 v oranžovom drese

15.07.2009 13:18

 1.      SparťanBúrlivák na trénerskej lavičke

  

(zdroj: www.sparta.cz, www.profutbal.sk)

Do novej sezóny (2008/09) privial futbalový vietor do kabíny MFK nielen nové hráčske tváre, ale zmeny nastali aj na trénerských postoch. Kormidlo A tímu prevzal po Ladislavovi Jurkemikovi opäť tréner spoza českých hraníc. Michal Bílek prišiel pod Čebrať z pražskej Sparty a ružomberská futbalová obec verila, že bývalý Sparťan môže tímu pomôcť naplniť najvyššie ciele. Už po jesennej časti sa však na tribúnach Ruže rozhostilo sklamanie z výsledkov, ktoré Bílekovi zverenci uhrali. Štart do jarnej časti vyznel v podaní českého trénera ešte horšie a časť fanúšikov si po sérii prehier pýtala jeho odchod. Lodivod sa však prekvapivo na lavičke udržal a po sezóne mu ešte prekvapivejšie vedenie klubu ponúklo predĺženie zmluvy. Michal Bílek síce ponuku neprijal, ale aj tak vytvoril nový trénerský rekord. Od čias majstrovského trénera Františka Komňackého sa stal len druhým trénerom, ktorému sa ružomberský tím podarilo previesť cez všetky kolá corgoňligovej sezóny.

Ešte väčší rozruch však vyvolal príchod nového trénera rezervy oranžových. Preslávený búrlivák Ladislav Molnár sa sčista jasna ocitol na trénerskej stoličke B tímu. Svojím „molnárovským“ štýlom koučovania počas zápasov si však rýchlo získal obľubu hŕstky fanúšikov , ktorí navštevovali aj nedeľné zápasy rezervy. Lacimu, ako ho diváci familiárne nazývali, sa podarilo udržať 1. ligu v Ružomberku aj pre ďalšiu sezónu. Napriek tomu to bola pre neho nielen prvá, ale zároveň aj posledná trénerská skúsenosť na lavičke MFK. 

2.      Slabá liga, (celkom) vydarený pohár

 

To čo ružomberským futbalistom nevyšlo v lige, si vynahradili v Slovenskom pohári. Šanca dostať sa rýchlou cestou do pohárovej Európy sa začala črtať po postupe do semifinále. Po žrebe, ktorý Ružomberku určil na jar potápajúcu sa Artmediu, fanúšikovia oslavovali. Cesta do finále sa zdala byť celkom jednoduchá...

Petržalka ale práve na jar chytila druhý dych a kým Ruži nevychádzalo prakticky nič, bratislavský súper ťahal každým kolom čoraz dlhšiu šnúru víťazstiev. Prvý semifinálový zápas sa hral na domácom štadióne a Ružomberčania verili, že prišiel ten pravý čas pripísať si jedno dôležité víťazstvo. No okrem tímu, ktorý má na Slovensku prívlastok FC 11m, pricestoval pod Čebrať aj rozhodca Vnuk. Počas zápasu sa viac nadávalo ako skandovalo, Vnuk si schuti zapískal, Artmedia kopla svoju tradičnú jedenástku a domov odchádzala s víťazstvom 3:1 a postupovou kartou vo vrecku. Odveta na bratislavskej pôde samozrejme futbalový zázrak nepriniesla a Ružomberok sa tak musel s vysneným finále rozlúčiť.

3.      Neuveriteľný záverečný finiš

                                                               

Ružomberku to v sezóne 2008/09 nešlo ani na jeseň, ani na jar a rozlúčiť sa museli aj s národným pohárom. Fanúšikov však z po nepresvedčivej sezóne príjemne šokovali posledné dva kolá. „Oranžoví“ sa vypäli k poslednému výkonu, keď najprv Trnave pred prázdnymi tribúnami nadelili štyri kúsky a v záverečnom kole si doslova vychutnali už majstrovský Slovan. Práve zápas s oslavujúcim tímom belasých možno považovať za vrchol sezóny, veď okrem neuveriteľnej hry celého mužstva, jedenástky a besniacich bratislavských fanúšikov, boli diváci svedkami aj najvyššej prehry (1:5) nového majstra v celej sezóne a rovnako tak aj najvyššej výhry (5:1) Ružomberka.

4.      B-čko teší divákov

 

Cieľom rezervy v sezóne 2008/09 bolo udržať v Ružomberku prvú ligu. Aj keď zverencom Ladislava Molnára nevyšiel každý domáci zápas podľa predstáv, futbalové nedeľné predpoludnia si našli svojich stálych fanúšikov. Oproti vystúpeniam A tímu, malo béčko v rukáve niekoľko tromfov. Nebolo to len aktívne koučovanie Molnára, množstvo gólov väčšinou v sieti hosťujúceho tímu a krátke rady v bufete. Nespochybniteľným plusom, ktorý divákov lákal na tribúny aj v nedeľu, bolo oduševnenie mladých hráčov, rýchle zápasové tempo a hra na ktorú sa naozaj dalo pozerať. Rezerva síce nehrala o popredné priečky a tak často ako vyhrávala aj prehrávala, ale práve tento tím produkoval pre diváka skutočne zaujímavý futbal. 

5.      Sezóna v podaní ružomberskej mládeže

 

Najväčšie úspechy futbalového Ružomberka prišli až na konci sezóny. Slovo majster zrazu znelo zo všetkých strán a ružomberská mládež zbierala svoje trofeje. Mladší dorastenci (U17) si po vynikajúcej sezóne vybojovali titul Majstra Slovenska v najvyššej 1. lige. Nasledovala ich aj rezerva a mladší dorastenci B (U16) boli najlepším kolektívom aj v 2. lige. A tretí majstrovský úspech ešte pridali starší žiaci (U15), ktorí ako víťaz 1. ligy stred priniesli do vitríny MFK ešte aj pohár Majstrov Slovenska za víťazstvo vo finálovom turnaji.

Chlapci, gratulujeme!

autor: Peťa Janigová

Späť

Vyhľadávanie

(c) 2008 Všetky práva vyhradené.