moje vlastné športové stránky...

Nová generácia fanúšikov má názov Orange White Division

17.03.2009 13:28

Ak patríte medzi pravidelných, alebo aspoň pravidelne občasných návštevníkov ružomberského futbalového štadióna, určite vám neušli dve veci. Prvá: s futbalom to ide z kopca aj napriek hráčskym posilám a snahe uspieť na trávniku. Druhá: slabé výkony a výsledky ružomberských futbalistov postupne vyprázdňujú tribúny a pravú futbalovú atmosféru nájdete už len na štadiónoch mimo Slovenska (česť výnimkám a derby zápasom!).

Na prvý pohľad veľkú futbalovú biedu, ale svojimi výkonmi pod Čebraťom zachraňuje jedna malá skupinka fanatikov. Lebo kým hlasivky oficiálneho fanklubu pomaly utíchajú, Orange white division drží fandenie a oranžové šále vysoko nad svojimi hlavami.

Predstavujeme vám chalanov, ktorí to ešte nevzdali a svojimi pokrikmi dávajú futbalovému stánku MFK  oranžovo-bielu fanúšikovskú dušu. Orange White Division.

 

Kedy vzniklo zoskupenie OWD?

Poznáme sa už od roku 2007 (poniektorí medzi sebou aj podstatne dlhšie), ale vznik by sa dal odvodzovať od niektorých neskorších dátumov. 21. 9. 2008 mala premiéru naša prvá zástava a na názve ORANGE WHITE DIVISON sme sa dohodli 26. 10. 2008, takže tento dátum sa hodí ako dátum vzniku asi najskôr.

Prečo ste vznikli?

Vznikli sme preto, lebo atmosféra na štadióne začala upadať a my sme sa dohodli, že to treba zmeniť.

Kto bol zakladateľ?

Zakladateľmi sme piati a fanklub vznikol po našej dohode. Je to asi nezvyklé, ale ak jeden z nás chýba, tak to na našom výkone dosť poznať.

 Ako vznikol názov?

Nad názvom sme dlho uvažovali. Už dlhší čas hrajú naši hráči v oranžových dresoch a asi pre každého fanúšika Ružomberka je táto farba posvätná a biela je zase neutrálna farba, ktorá je tiež jednou s farieb nášho klubu. Posledné slovo division vzniklo podľa slova divízia, čo symbolizuje to, že sme skupina ľudí, ktorí síce nežijú na jednom sídlisku a dokonca  ani v jednom meste, ale fandenie nás spája.

 Čo je vaším cieľom?

Našim cieľom je vytváranie čo najlepšej atmosféry na zápasoch MFK Ružomberok. Taktiež by sme sa radi dostali do povedomia  klubu ktorému fandíme. Za cieľ považujeme aj získanie nových členov.

 Koľko vás je a aký je váš priemerný vek?

Ako som už spomínal je 5 hlavných členov a okrem nás je ešte približne 10 ľudí, ktorí sa k nám pridávajú a sympatizujú s nami. Priemerný vek u nás piatich je približne 17 rokov, ak rátam všetkých tak je to 25 rokov.

 Čo vás ženie v pred?

Veľký až fanatický entuziazmus, naše vzájomné kamarátstvo a hlavne viera v zlepšenie hry aj atmosféry na futbalových zápasoch v Ružomberku.

Čo patrí do vašej výbavy?

Máme 2 zástavy ktoré viažeme na plot. Jedna je “domácej výroby“, za ktorú sme vďační našim rodinným príslušníkom. (hlavne mame jedného z členov, ktorá vie šiť, lebo nám také veci veľmi nejdú) Druhú zástavu sme si dali vyrobiť. Je v oranžovej farbe s nápisom “ORANGE WHITE“ a jej veľkosť je 5 metrov x 1 meter. Do našej výbavy patria aj šále, ktoré sme kupovali vo fanshope na štadióne.

V najbližšej dobe by nám malo pribudnúť aj niekoľko mávacích vlajok s logom klubu vo farbách mesta Ružomberok.

Pokriky používame prevažne tie, ktoré používa aj oficiálny fanklub. Keďže sme s nimi v tom istom sektore a fandíme na ligových zápasoch väčšinou spolu, tak je to pochopiteľné. Máme aj zopár nových pokrikov, pričom sa inšpirujeme zahraničnými fanklubmi, tak ako to býva zvykom všade vo svete. Zo zahraničia je pre nás zdrojom inšpirácie hlavne Ultras Gelsenkirchen.

 Necítite sa divne, keď okrem vás nikto nefandí?

Nie, nemáme na to ani dôvod. Všade vo svete a to hlavne v krajinách, ktoré to po futbalovej stránke dotiahli oveľa ďalej ako Slovensko, je fandenie úplne prirodzená vec. Jednoucho to ku futbalu patrí. Je to futbal nie kino ani divadlo a dokonca aj v divadle ľudia aspoň tlieskajú. J

Kde sa môžu hlásiť nový členovia?

Priamo na štadióne počas ligových zápasov v sektore D na starej tribúne, prípadne na diskusii na našej stránke www.orangewhite.7x.cz . Na spomínanej stránke v kontaktoch je možnosť nájsť viac mailov a icq čísel, záujemca si môže vybrať, aký spôsob kontaktu sa mu najviac páči alebo aký je pre neho najdostupnejší.

 Prečo by sa niekto mal stať členom OWD?

Každý kto má rád futbal, MFK Ružomberok, zábavu, vydrží fandiť celý zápas a je zodpovedný sa môže stať členom. Prečo sa stať členom na to sú rôzne odpovede, môže pomôcť k zlepšeniu atmosféry, zabaviť sa, odreagovať sa a spoznať nových ľudí.

 Prečo fandíte, keď nie sú výsledky?

 Ten kto fandí, tak fandí preto, že je to už jeho životný štýl a s klubom žije v dobrom aj v zlom. Teší sa z víťazstiev spolu s klubom a je nešťastný z prehier spolu s klubom. Nám sa v poslednej dobe síce nedarí tak, ako by sme chceli, ale aj keď môžeme strácať body, tak pocit s fandenia sa stratiť nedá. Je ľahké fandiť keď sa darí. Aj my sme radšej, keď vyhrávame, ale praví fanúšikovia fandia stále. 

Čo by ste odkázali fanúšikom ohľadom fandenia?

Fandenie je dôležité a každý klub potrebuje fanúšikov. Ide o prestíž a aj lepší pocit zo zápasu, poriadne fandenie dokáže hráčov vyburcovať k lepším výkonom a o výkony ide asi každému, aj tomu, kto v živote nefandil. Pokiaľ sa bude fandiť, tak každý bude zo štadióna odchádzať spokojnejší a to aj vtedy, keď sa zápas neskončí tak, ako si všetci želáme. Našim hráčom  hlasivkami vždy pomôžeme, nie nadarmo sa hovorí, že dobrí fanúšikovia sú dvanástym hráčom.

 

rozhovor poskytol: Jano 

autor: P. Janigová

 

Späť

Vyhľadávanie

(c) 2008 Všetky práva vyhradené.